WordPress – TinyMCE Advanced (WYSIWYG)

TinyMCE Advanced je What You SeeIWhat You Get ili “što vidiš, to ćeš i dobiti” vrsta uređivača teksta koja dolazi u obliku plugina. Zašto bi ga netko želio koristiti? Što on omogućuje? Zašto koristiti baš TinyMCE, a ne neki drugi u moru WYSIWYG uređivača? Kako se instalira?

Uređivač teksta koji dolazi kao integralni dio osnovne instalacije WordPressa prilično je siromašan opcijama te podržava tek osnovne opcije za uređivanja teksta što znači da ukoliko vam je primjerice potrebna superscript ili subscript opcija, za to ćete morati koristiti html tagove umjesto da jednostavno označite tekst i stisnete gumb koji bi to odradio za vas. No to su tek neke od opcija koje pruža TinyMCE Advanced. Nakon jednostavne instalacije kroz plugin odjeljak nadzorne ploče u postavkama, TinyMCE je moguće ugoditi po vašim vlastitim potrebama. Opcije za uređivanja teksta koje mislite da bi ih mogli često koristiti imate mogućnost rasporediti u četiri paralelne alatne trake. Među tim opcijama nalaze se izmjena veličine i boje teksta, izmjena boje pozadine teksta, jako zgodna opcija – gumb za uklanjanje formatiranja teksta (od uređenog teksta ostavlja samo čisti tekst vulgaris koji nije podebljan/ukošen/obojan/neštotreće), tzv. “uvlačenje teksta” (indentation), dodavanje anchora, emoticona, print button kao i mnoge druge koje “po defaultu” tamo nisu bile. No, to nije sve, ne propustite ovu jedinstvenu priliku i prvih sto čitatelja dobit će i besplatan set nehrđ… ovoga, WordPress ima dva zgodna “featurea” koja s vremena na vrijeme znaju biti vrlo iscrpljujuća. Naime, WordPress ignorira i html tagove što znači da u slučaju da iz nekog razloga baš želite stvoriti dodatni razmak između dva paragrafa, nakon što ih stvorite i snimite post/page, WordPress će to za vas “popraviti” i ukloniti te dodatne razmake nakon čega ćete guglat kako zaobići tu WordPressovu pamet. Tu uskače TinyMCE i daje vam mogućnost da isključite opciju automatskog uklanjanja dotičnih tagova te vas ujedno spašava nervoznih minuta.

Zašto ne neki drugi? Na to pitanje bi bilo dobro da odgovorite sami, pa ako uspijete naći neki bolji uređivač slobodno napišite nešto o njemu na WordPress školi. ;) Iako, TinyMCE Advanced će vjerujem zadovoljiti veliku većinu zahtjevnijih korisnika budući da donosi pregršt opcija koje je moguće ugoditi prema osobnim potrebama i željama.

Ovaj post je bio napisan za WordPress Školu koja je ugašena.