CMIK! (ili tamo i natrag)

Pustolovina? =)
CMIK! (ili na što baja iz provincije obraća pozornost kada se nađe u onome što na nekim mjestima nazivaju civilizacijom (ma što to značilo))

Sofija (ouch)
– Previše prosjaka i golubova. Tko im ne želi dat 1eur jer im baš toliko fali za vlak (dok jedu burek i piju sok što zajedno košta 2eur), prvo opsuju, zatim bace neki 7lvl warlock curse, a onda zure u njega sat-satipo, a ako ni to ne upali, nahuškaju golubove da mu se unerede negdje na području ramena.
– Razgovor sa Bugarinom koji je ilegalno zdimio na Floridu, istetoviro se ko da je ispo iz prison breaka, složio cirkus ili dva pa je nakon toga deportiran nazad i sad već treću godinu živi s bakom (ironija ga nije voljela). Ima 28 godina i žica na kolodvoru za cugu. Jesam spomenio da usput čeka da mu zvijezda krepatica da znak kada je došao dan da se odseli živjet i radit u London… Takav. Pun znanja. I entuzijazma. Tko ga ne bi volio.

Turska
– U međugradskim autobusima poslužuju se besplatna voda, čaj, sok, kava i svježe jabuke.
– Gradski mini-autobusi – samo mahni i ozdravit će noge tvoje (staju bilo gdje, bilo kad i sretni su kad uđeš u baš njihov autobus umjesto kod drugog konkurenta-vozača-kolege).
– SVI plaćaju graski prijevoz i NITKO se ne šverca. Autobus te pokupi, sjedneš, smjestiš se (autobus je u međuvremenu već krenio), pripremiš novce i odneseš ih vozaču. Usput ti nitko ne uskoči u sjedalo. Kultura.
– Nema mjesečnih karata za gradski prijevoz. (?) =(((
Lokum – mljac.
– Turski krastavci nemaju one male prišteve po sebi već su glatki.
– Mlađi slušaju starije.
– Betmen nije jedan. Betmena je mnogo, svi nose šarene (a ne crne kao u onoj holivudskoj interpretaciji) marame za maskiranje glave i betmeni su nisu muškarci već su žene.
– Par puta dnevno može se čuti „pjevanje“ na megafone koje dolazi s raketa koje rastu uz đamije.
– Komarci su u Turskoj ugrožena vrsta. Nevidio ni jednog.
– Kava se suprotno uvriježenom mišljenju vrlo slabo pije, ali zato čaja nikad ne nedostaje.
– Pse vidim nemaju za kućne ljubimce, kažu da ih ne jedu, na ulicama nema niti jednog. Hm.
– Pizza nije pica već piza, a pizzerije u Turskoj ne postoje (osim možda u nekom paralelnom prostorno-vremenskom kontinuumu).
– Na poslu postoji raspored ručkova za tekući mjesec. Uz svaki dan je zapisan broj kalorija koji ručak sadrži u sebi.
– Svi pričaju GLA-SNO! kao da imaju problema sa sluhom, a pogotovo na telefon. Tko zna, možda imaju neke nekvalitetne mikrofone u telefonima, ili neku bezobraznu struju koja utišava signal.
– Na velikom parkiralištu usred centra grada četvrtkom nestanu svi auti, a pojavi se ogromna pijacetina na kojoj prodaju sve od igle do onih savitljivih cijevi-crijeva za usisivače (to inače u životu kupujem vikendom kad god se uspijem sjetit (pravim još savitljivije cijevi-crijeva)). Djeca skaču po štandovima, usput se prežderavaju kebabom i pokušavaju dobit dovoljno pozornosti pomahnitalo mašući rukama i vrišteći da ne bi li netko došao do njihovog štanda. The day after sve je čisto ko da se niš nije ni dogodilo. Nema ni jednog jedinog papirića smeća na parkiralištu. Kul. Kultura.

WT(urkey)F?
– Orbita nema po trgovinama (čak ni onim ogromnim), na pitanje gdje ga mogu naći, odgovor je: “ah da, čuo sam za Orbit znam šta je to…” Sorry to break it for you, al’ i ja sam čuo za orbit. I ne samo čuo.
– U studentskoj kantini nema noževa… Na pitanje jel mogu dobit jedan, odgovor nakon pola minute izbivanja kuhara je: ne mogu naći nož, ne znam gdje je (dobro pa ne radi u kuhinji gdje se nož svakodnevno smatra NLO-om); par dana kasnije – na pitanje kad sam se sjetio da bi mogao pitat zašto neimaju noževe – odgovor je: “studenti u našoj kantini ne trebaju noževe, oni ih ne koriste…” E pa ni ja ne bi nož koristio iz principa da mi ga ne daju, nema šan-se.
– Umjesto križaljki, ljudi rješavaju zbirke zadataka iz matematike, fizike, povijesti i zemljotre.. ovogaa, ..pisa.
– Pored WC školjki (koje imaju vodokotliće naravno) iz zida u visni od 20ak cm iznad poda vire pipe i ispod njih mini-kantice za vodu (još nisam uspio odgonetnut čemu to služi).
– Na poslu u pauzi svi jedan po jedan mužjaci idu u WC, skidaju cipele, skidaju čarape, dižu jednu po jednu nogu u lavabo i peru noge. Žene ne.
– Uobičajeno radno vrijeme 8:00-18:00?!

Nastavak (možda) slijedi… CMIK!